Hogyan érinti az artritisz az idősebb embereket?

0
1552

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy az ízületi gyulladás egy merev és fájdalmas ízület. Valójában sok fajta ízületi gyulladás, mindegyik különböző tünetekkel és kezelésekkel. A legtöbb ízületi gyulladás krónikus, és a tünetek évekig tartanak. Arthritis megtámadhatja az ízületek szinte minden része a test. Az ízületi gyulladás bizonyos formái látható változásokat okoznak, például fájdalmat, duzzanatot, hőt és az ízületek kivörösödését.

Más típusok okoz kevésbé zavaró tüneteket, de lassan károsítja az ízületek. Osteoarthritis a leggyakoribb típusú arthritis az idősek. Az Osteoarthritis akkor kezdődik, amikor a porc elkezd szakadni és elhasználódni. A porc az a szövet, ami egy ízület csontjait fedi le. A legrosszabb arthrosis, az összes porc egy ízület elhasználódik, így csontok dörzsölik egymást.

Az öregedés a leggyakrabban az osteoarthritis kockázatát

Nagyobb valószínűséggel van osteoarthritis a kezében, a nyakában, a hát alsó részén vagy a test nagy ízületeiben, mint például a térd és a csípő. Tünetei osteoarthritis terjedhet, merevség, hogy enyhe fájdalom, hogy jön-megy a tevékenységek során, mint a séta, hajlítás, vagy a görnyedt, súlyos ízületi fájdalom továbbra is fennáll, akkor is, ha pihen, vagy aludni próbál. Néha osteoarthritis okozza merevségét az ízületek, ha még nem költözött őket egy ideig, mint miután egy helyet az autóban. De a merevség eltűnik, amikor mozgatod a jointot. Idővel, osteoarthritis is okozhat ízületi mobilitási problémák, néha fogyatékosság, ha a hát, térd vagy csípő érintett.

Mi okoz osteoarthritist? Az öregedés az, ami a leggyakrabban kitesz az osteoarthritis kockázatának. Ettől eltekintve, a tudósok úgy vélik, hogy az OK attól függ, hogy a test része érintett. Például, arthrosis a kéz vagy a csípő lehet család. Osteoarthritis a térd lehet kapcsolatos túlsúlyos. Sérülés vagy túlzott használat okozhat osteoarthritis az ízületek, mint a térd, csípő vagy a kezek. Az ízületi gyulladás az egyik leggyakoribb betegség ebben az országban. Ez a betegség a felnőttek millióit és a 65 éves kor felettiek felét érinti. Idős emberek leggyakrabban szenvednek arthrosis, rheumatoid arthritis vagy köszvény.

Rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség. A PR, azt jelenti, hogy a szervezet megtámadja a bélés egy közös, mintha próbál megvédeni a sérülés vagy betegség. Például, ha egy szálka lenne az ujjadon, gyulladna, fájdalmas lenne, vörös és duzzadt. Li e az ízületek gyulladásához vezet. Ez a gyulladás órákig tartó fájdalmat, duzzanatot és merevséget okoz. Ez gyakran előfordulhat több különböző ízületekben egy időben. Lehet, hogy még a pecsétet sem tudod mozgatni. A PR-os emberek gyakran nem érzik jól magukat. Fáradtak lehetnek, vagy lázat okozhatnak. Bármely korú ember PR-t fejleszthet ki, ez pedig gyakoribb a nőknél.

A túlsúly öregedéskor ízületi fájdalmakat okozhat.

PR megtámadhatja szinte minden ízület a test, beleértve az ízületek az ujjak, csuklók, vállak, könyök, csípő, térd, boka, láb és nyak. Ha van PR egy közös az egyik oldalon a test, az azonos ízület a másik oldalon a test valószínűleg is van PR. RA nem csak az ízületeket pusztítja el. Olyan szerveket is megtámadhat, mint a szív, az izmok, az erek, az idegrendszer és a szemek. Köszvény az egyik legfájdalmasabb formája az ízületi gyulladás. A támadás akkor kezdődhet, amikor a húgysav kristályok kötőszöveti és / vagy közös térben képződnek.

Ezek a lerakódások duzzanathoz, bőrpírhoz, hőhöz, fájdalomhoz és ízületi merevséghez vezetnek. Köszvény támadások gyakran fordul elő evés után élelmiszerek, mint a kagyló, máj, száraz bab, borsó, szardella vagy szósz. Az alkoholfogyasztás, a túlsúly és egyes gyógyszerek súlyosbíthatják a köszvényt is. Az idősek, egyes gyógyszerek a magas vérnyomás ellen is növelheti a köszvény támadás kockázatát.

Köszvény leggyakrabban a probléma a nagylábujj, de hatással lehet más ízületek, beleértve a boka, könyök, térd, csukló, kéz vagy más lábujjak. A duzzanat az ízület körüli bőr feszüléséhez vezethet, a régió piros vagy lila, illetve nagyon érzékeny lesz. Orvosa vérvizsgálatot és röntgent javasolhat. a görcsrohamok során az ízületi folyadékból is vehet mintát.

Arthritis psoriatica (bőr psoriasisban szenvedő betegek), spondylitis ankylopoetica (amely elsősorban a gerincet érinti), reaktív arthritis (arthritis, amely egy másik betegség a test) és a temporomandibuláris ízület arthritis (ahol az állkapocs csatlakozik a koponya). Minden típusú arthritis kezelik egy kicsit másképp, de vannak közös kezelési lehetőségek. Az ízületek használatának és védelmének elsajátítása az ízületi gyulladás minden típusának kulcsfontosságú eleme. A jó cipő és a bot segít enyhíteni a lábakat, a térdeket és a csípőket, amikor sétálnak. A minialkalmazások segítségével üvegeket, palackokat nyithat ki, vagy könnyebben aktiválhatja az otthoni ajtógombokat.

Lehetőség az étkezés ellenőrzésére és a kiegyensúlyozott étkezésre.

Ezen kívül vannak olyan gyógyszerek is, amelyek enyhítik a fájdalmat és a duzzanatot. Acetaminophen biztonságosan enyhíti arthritis fájdalom. Egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők (nem szteroid gyulladáscsökkentők), mint az ibuprofen és a naproxen, recept nélkül kapható. Egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők kell előírni egy orvos.  De 2005-ben, az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelet (FDA) figyelmeztette a nyilvánosságot a lehetséges káros hatások egyes nem  gyulladáscsökkentők, kapható vagy anélkül. Olvassa el a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót vagy a benne szereplő figyelmeztetést. Beszélje meg orvosával, hogy acetaminofent vagy NSAID-okat használ-e az ízületi fájdalom enyhítésére.

Az Osteoarthritis gyógyszerei segíthetnek az osteoarthritishez társuló fájdalom szabályozásában. Pihenés és testmozgás lehetővé teszi, hogy mozgassa az ízületek könnyebben. Jó ötlet megtartani a súlyodat. Ha a fájdalom által okozott osteoarthritis a térd nagyon intenzív, az orvos előírhat stroke az ízület. Ez segít mozgatni a térded és fájdalommentesen. Néhány ember megy a műtét, hogy javítsa vagy cserélje ki a sérült ízületek.
Reumatoid arthritis.

Egy másik típusú gyógyszer, biológiai válasz módosító, blokkolja a kárt okozott az immunrendszer. Néha enyhétől közepesen súlyos RA-ban szenvedő betegeken segítenek, ha más kezelés nem hatott. Dobd el! Ha köszvényes rohama volt, forduljon orvosához, hogy megtudja, miért támadták meg, és hogyan előzheti meg a jövőbeli támadásokat. A leggyakoribb kezelés akut köszvény támadás esetén használ NSAID-ok vagy kortikoszteroidok, mint a prednizon. Ez csökkenti a duzzanatot, és néhány órával a kezelés után jobban érezheti magát. A támadás általában eltűnik teljesen néhány nap után. Ha Önnek több görcsrohama volt, orvosa felírhat gyógyszert a jövőbeni rohamok megelőzésére.