Miért fontos a rost az emésztőrendszer szempontjából?

0
1738

Sokat hallani az egészségügyi előnyeit fehérje — de túl gyakran, a profik eszik rost megy figyelmen kívül. A Mindennapi Egészség 10 emésztő-egészségügyi szakértőhöz fordult, akik pontosan megkérdezték, hogy a rost hogyan növeli az emésztést (és hogy lehetséges-e túl sokat enni). Mark Babyatsky, MD, elnöke az Egészségügyi Minisztérium a Mount Sinai, New York City. Diétás rost, különösen a zöldségekben, gyümölcsökben, babokban és egész szemekben található, segít megőrizni a bélmozgásokat. Az egyének, akik fogyasztanak magas rost diéta sokkal alacsonyabb a székrekedés, mint az egyének, hogy eszik egy alacsony rost diéta, plusz van kevesebb aranyér és diverticula (outpouchings) a vastagbél. Túl sok rost vezethet laza széklet, puffadás, vagy akár hasmenés.

Kenneth Brown, MD, gasztroenterológus. Diétás rost a kifejezés leírására mind az oldhatatlan, mind az oldható szálak kombinációja. Oldható rost formájában rost, hogy feloldódik a vízben. Az oldható rostot tartalmazó élelmiszerek például gyümölcsök, zab, hüvelyesek és árpa. Az oldhatatlan rost növényi sejtfalakból származik, és nem oldódik vízben. Az oldhatatlan rostot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a búza, a zöldségek és a magok. A rost úgy működik, hogy a székletet is felfújja, és vizet tart.

Ezen felül a baktériumok elősegítik az egészséges összetevőket előállító rost emésztését

Ezen kívül, baktériumok segít megemészteni a rost, amely termel egészséges összetevők a vastagbél, mint a rövid lánc zsírsavak. Rost hasznos lehet mind a hasmenés, mind a székrekedés attól függően, hogy mennyi folyadék is vett a rost. Rost valójában válhat székrekedéses ügynök, ha a folyadék mennyisége vett túl alacsony. Lisa Ganjhu, DO, gasztroenterológus. A rost fontos szerepet játszik az emésztésben. A rost az üzemanyag, amit a vastagbélsejtek használnak, hogy egészségesek maradjanak. Rost is segít fenntartani az emésztőrendszer áramlását, azáltal, hogy a bélmozgások puha és rendszeres.

Lehetséges, hogy túl sok rostot kap, és a teste tudni fogja. Puffadást tapasztalhat, és sokkal több bélmozgást tapasztalhat, mint amihez általában szokott. Jo Ann Hattner, MPH, RD. A rostok elsősorban nem emészthető szénhidrátok. A rostok növényi élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek, szárított bab és borsó, lencse, dió és magok összetevői — minden olyan élelmiszer, amely növényként van besorolva. A rost struktúrát biztosít. Gondolj a zeller szárra és a nyilvánvaló függőleges szálakra, amiket gyakran a fogaik közé szorítanak. Ezen kívül, mivel a szálak nem emészthetők, hozzájárulnak a széklet ömlesztéséhez, és a széklethez formát adnak. A szabálytalanság esetén gyakran javasolt a rost-és folyadékbevitel növelése.

Enni annyi rostot, amennyit szeretne, hogy rendszeres legyen, és élvezze a lapos hasát

De nem lehet túl sok? Nos, igen, bármiből túl sokat lehet kapni. De tudni fogod, ha megteszed. Ha túl sok rostot eszik, az emésztőrendszere túlterhelődhet, és hasi puffadástól fog szenvedni, és túlzott gázszivárgás következik be. Nem akarod ezt, szóval tartsd nyitva a szemed, és egyél annyi rostot, amennyit csak akarsz, hogy szabályos legyen, és élvezd a lapos hasat. Egy másik nagyon fontos szerepe a rost, hogy egyes szálak prebiotikumok-ami azt jelenti, hogy erjesztett a vastagbél az egészséges jótékony baktériumok. Ennek az erjedésnek a termékei, amelyek tartalmazzák a rövid láncolt zsírsavakat, úgy vélik, hogy egészségesek a bélés a vastagbél.

Emellett az erjedésből származó savas miliő barátságtalan a betegséget okozó (káros) kórokozó baktériumok túlélésével, és egészségtelen vastagbél-környezethez is hozzájárulhat. További kutatási eredmények várhatók ezzel a témával kapcsolatban. Lisa Pichney, MD, gasztroenterológus. Rost jó a gyomor-bélrendszer, mert biztosítja a tömeges a széklet, segít a vastagbél kenés és tranzit. A túl sok rost nem kívánt gáztermelést eredményezhet.

Seth Rosen, MD, gasztroenterológus. A magas rost diéta nagyban hozzájárulhat a gastrointestinalis egészség, valamint az általános egészséges életmód. Rost segít szabályozni a székletürítés, így nem túl laza vagy túl kemény, és csökkentheti a diverticulosis és diverticulitis kockázatát. A legtöbb rostos étel általában alacsony kalóriában, cukorban és zsírban, így általában egészségesek. Ha magas rostos ételeket eszünk, az ember teljesebbnek érezheti magát, ezáltal kevésbé hajlamos a túlevésre.

A magas rosttartalmú étrend gyakran része az alacsony koleszterinszintnek

Továbbá, a magas rostos étrend gyakran része az alacsony koleszterinszint, szív-egészséges étrend. Bár a legtöbbünk számára ritka, hogy túllépje az ajánlott napi szálbevitel, néhány ember nem nehéz a gáz, puffadás, ha eszik egy nagy mennyiségű rost, vagy bevezetése rost túl gyorsan a diéta. Ne feledje, hogy a rost fogyasztása mindig megfelelő hidratálást igényel, és segít minimalizálni a gázképződést és a felfúvódást, ami kialakulhat. Sutha Sachar, MD, gasztroenterológus. A diéta magas rost többször mutatott előnyöket megelőzésében vastagbél rák. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, oldható rost lehet használni kezelésére hasmenés, valamint székrekedés. Az egyetlen hátránya, hogy eszik “túl sok rost” az, hogy okozhat gáz. Ezt általában le lehet győzni az ivás sok vizet vele együtt.

A rost olyan növényi anyag, amit a vékonybél nem emészt fel. Oldható rost (vízben oldható) áthalad a vékonybél viszonylag változatlan, amíg eléri a vastagbél (vastagbél), ahol a baktériumok fermentálni vagy megemészteni a rostot. Az erjedés termékei serkentik a beleket, visszatartott vizet okoznak a székletben, és ömlesztik fel a székletet. Az oldhatatlan rost viszonylag változatlan formában halad át a vastagbélen, és segíti a széklet ömlesztését. Az oldható és oldhatatlan rostok kombinációja elősegíti a normális bélműködés fenntartását azáltal, hogy befolyásolja a széklet konzisztenciáját és más anyagok emésztését.

Rost okozhat gáz, puffadás egyes emberek, ez lehet a függvény az összeg vagy a típusú rost. Ezen kívül, egyes emberek rost lehet, hogy a székrekedés vagy a tünetek irritábilis bél szindróma rosszabb. Egy olyan személy, egy szűkülő a bél, például a Crohn-betegség, oldhatatlan rost lehet, hogy ez a személy nagyobb a kockázata egy elzáródás a bél.